Solmate (45 of 76)Solmate oprichter Gerard Greidanus streeft naar gelukkige
medewerkers en tevreden klanten
 

Gerard Greidanus en André Remmelzwaan stonden jaren samen aan het roer van Solmate. Nu Remmelzwaan de organisatie per 1 april heeft verlaten, staat Greidanus er weer alleen voor. Het is een mooie gelegenheid om hem aan de tand te voelen over de geschiedenis van zijn bedrijf, de plannen voor de toekomst en het geheim van Solmate.

“André en ik zijn in goed overleg uit elkaar gegaan”, verzekert Gerard Greidanus (61), directeur en oprichter van Solmate terwijl hij bedachtzaam van de koffie drinkt die hij net gezet heeft. “Met zijn nieuwe bedrijf gaat André zich richten op de verkoop en support van Adaptive Insights, software voor controllers. Natuurlijk vind ik het jammer dat André vertrekt. Aan de andere kant hoort dit ook bij het ondernemerschap.”

Het vertrek van André Remmelzwaan vormt het begin van een nieuw hoofdstuk in het boek Solmate. Dat boek begon twintig jaar geleden met de oprichting van BG Advies, de voorloper van de Solmate Group. “Mijn toenmalige compagnon Johan Bakker en ik geloofden in de kracht van CODA Financials, de voorloper van Unit4 Financials. Tegelijkertijd zagen wij dat bedrijven behoefte hadden aan consultants die niet alleen een tool komen implementeren, maar de branche kennen en het bedrijf snappen. Mensen die jouw taal spreken en die je na afloop van de implementatie ook kunt bellen als je vragen hebt. Precies dát zijn we gaan doen. En daar waren we vanaf de start redelijk succesvol in.”

Redelijk succesvol is een understatement. Het buikgevoel van Bakker en Greidanus klopte als een bus. De expertise van BG Advies voldeed aan een behoefte op het complexe snijvlak van IT en financiële processen, bijvoorbeeld bij banken en verzekeraars. De organisatie groeide snel en opende zelfs een kantoor in het Belgische Leuven. “Die fase duurde tot 2007. Dat jaar besloot mijn compagnon uit het bedrijf te stappen en Nederland te verruilen voor Australië. Niet lang daarna, in 2009, stapte André Remmelzwaan in. We gaven de organisatie een nieuwe naam: Solmate. Sol voor solutions en zon. En mate voor het feit dat we een maatje en een partner willen zijn voor onze klanten.”

Solution provider
Remmelzwaan en Greidanus verbreedden de organisatie. Solmate ontwikkelde zich geleidelijk tot een brede solution provider. Greidanus: “Consultancy, implementaties, licenties, support, beheer, testen en onderhoud - we wilden onze klanten zo breed mogelijk kunnen bedienen.” Die aanpak sloeg aan. Inmiddels stroomlijnt Solmate met Unit4 Financials en enkele aanpalende pakketten de financiële processen van vooraanstaande bedrijven, zowel nationaal als internationaal. Namen noemt Greidanus liever niet. “Da’s allemaal niet nodig.” Op het gebied van Unit4 Financials is Solmate inmiddels misschien wel het belangrijkste onafhankelijke expertisecentrum van Nederland en België met meer CODA consultants dan Unit4 zelf.

Wat is de grootste kracht van Solmate? Daar kan Greidanus kort over zijn. “Onze mensen. Ze zijn professioneel en servicegericht. Solmate consultants zijn echte experts. Wij weten bijvoorbeeld álles van banken en verzekeraars. En we hebben mensen aan boord die al vijftien jaar iedere dag met Unit4 Financials werken. Dat maakt ons zowel voor IT als voor de CFO een prettige gesprekspartner.” 

Met plezier naar je werk
Greidanus ziet het als zijn taak om de expertises en talenten van zijn mensen volledig tot hun recht te laten komen. “Een groot deel van je volwassen leven besteed je aan je werk. Ik vind het daarom belangrijk dat onze mensen elke dag met plezier naar hun werk gaan. Dat ze interessante dingen doen. Ik vind het heerlijk als onze mensen gelukkig zijn met hun werk. Dat ze zich goed voelen en met respect bejegend worden. Dat is mijn taak. Sterker nog: ik ben het verplicht. In elk arbeidscontract staat dat ik mijn uiterste best moet doen om een prettige, respectvolle werkomgeving te creëren. Als we een teamoverleg op een leuke locatie organiseren en al die vrouwen en mannen – junioren én senioren – blijven daarna gezellig hangen in plaats van dat ze snel naar huis gaan, dan weet ik dat we het goed doen. Ik word daar oprecht blij van.”

Focus op de relatie
De voorbije jaren hield Greidanus zich met name bezig met de interne operatie. Nu hij weer alleen aan het roer staat van Solmate, gaan er wat zaken veranderen. “Een deel van mijn taken heb ik bij drie managers in de organisatie belegd. Daardoor kan ik me veel meer gaan richten op de relatie met onze klanten en de samenwerking met onze partners. Klanten zullen mij weer veel vaker gaan zien. Ik kijk er geweldig naar uit.”

Het aanbod van Solmate zal niet veranderen. Dat wil zeggen, het verandert bijna niet. “Mogelijk breiden we ons productportfolio uit met oplossingen die passen bij onze organisatie en onze klanten. Dan moet je denken aan oplossingen rondom zaken als data-integratie, spend management en business analytics. En we gaan onze kwaliteiten op het gebied van business consultancy nadrukkelijker onder de aandacht brengen. Bij Solmate werkt een aantal uitstekende business consultants. We vertellen dat alleen nog veel te weinig.”