Voor jou getest: bouwen van een Unit4 taskmanager interface

De nodige ervaring met tools en applicaties die data verplaatsen van A naar B heb ik door jarenlange ervaring wel op zak. Zodoende is mij een aantal maanden terug gevraagd om met de Unit4 taskmanager een interface te bouwen voor Unit4 Financials. In deze blog deel ik graag de stappen en mijn ervaringen met jullie.

Stap 1: omgeving kiezen

De Unit4 taskmanager is een client-server tool. Met de client bouw en beheer je de interfaces. Bij het opstarten van de client kies je de omgeving waarin je wilt werken (bijvoorbeeld test of productie). Het aantal beschikbare omgevingen is afhankelijk van de licentie.

Stap 2: openen van een taak

Het ontwikkelen van een interface begint met het openen van een taak. In deze taak kun je de acties definiëren die nodig zijn voor de interface. Ik begin met een simpele interface: één bron, eenvoudige translaties en dan het boeken van alle regels uit het bestand in één boekingsdocument.

Stap 3: acties

De beschikbare acties staan aan de linkerkant van het scherm en zijn logisch ingedeeld. De documentatie is niet uitgebreid, maar hierin staan wel de acties uitgelegd en het is voldoende om te begrijpen hoe dit werkt. De structuur van elke actie is hetzelfde.
taskmanager - dataset uit CSV bestand
De omschrijvingsregel is niet verplicht, maar wel heel handig. Dit verhoogt de leesbaarheid van de task en de tasklog. Vervolgens kom je bij de specifieke items van de actie. Als onderste regel zie je de foutafhandeling van een taak. Als laatste de knop ‘geheugen velden’. Mocht je vergeten zijn een geheugenveld(variabele) in te vullen, dan kun je die met deze knop toevoegen en naar dit scherm terugkeren.

Naast de acties beschikt de taskmanager over een uitgebreide set functies. De syntax van deze functies is even wennen. Bovendien kent de taskmanager voldoende type databronnen en heeft het diverse mogelijkheden om bestanden op te halen en deze te archiveren.

Het ontwikkelen van een simpele interface is in een paar uur klaar. Acties kun je met ‘çopy-paste’ van de ene naar de ander taak kopiëren.

Conclusies

Mijn eerste ervaringen met Unit4 taskmanager voor het bouwen van een interface zijn positief. Je kunt redelijk snel interfaces ontwikkelen met deze low-code oplossing. Bij meer complexe interfaces waarbij subtasks nodig zijn, is het opsporen van fouten lastiger. Je moet dan schermen openen en sluiten om de hele interface door te lopen.

Dat brengt mij op het enige minpunt: de Unit4 taskmanager heeft geen debugger. Je kunt wel acties aan- en uitzetten om enigszins te achterhalen waar fouten optreden. Het zetten van ‘break-points’ of het stapsgewijs door de interface gaan, heb ik niet kunnen vinden. Een work-around is om bepaalde stappen alléén in testmode uit te voeren, waardoor je toch inzicht krijgt over de loop van het interfaceproces.