Dit kan je verwachten van het SAP BI 4.3 Servicepack 3

Komende maand is het zover: het SAP BI 4.3 servicepack 3 komt uit.

Wat houdt dit servicepack precies in?
En hoe verbeteren de functies voor de gebruiker?
Wij vertellen je over de belangrijkste aanpassingen in deze nieuwe versie.

 

Verbeteringen van de productiviteit

Data mode
  • De data mode is een nieuwe grafische weergave van de dataset. Met deze weergave is de dataset inzichtelijker en kan je data makkelijker analyseren.
    Solmate_Data_Mode_screenshot
  • In data mode is het mogelijk om waardes te bewerken. De data wordt niet gewijzigd in de database, maar enkel alleen binnen de kubus. Je kan hierbij denken aan functies als REPLACE, TRIM, UPPER CASE en LOWER CASE. Aanpassingen hoeven dus niet plaats te vinden in de universe. Dat gebeurt namelijk op rapportniveau.

Verbeteringen voor de gebruikers

Prompt manager
  • Ook binnen de prompt manager zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd. Zo is het mogelijk om instructies toe te voegen die de prompt omschrijven. Voorheen werd dit in de prompt zelf opgenomen. Wilde je een datum opgeven, dan moest je dat doen met ‘Geef datum (DDMMYYYY))’. Vanaf SP3 is deze werkwijze verleden tijd. Nu kan je dit soort functies in de instructie meegeven.
  • Het is vanaf nu ook mogelijk om prompts uit verschillende queries te sorteren. In de voorgaande versie van SAP BI was de promptvolgorde soms niet helemaal logisch . Vanaf SP3 heb je de sortering van de prompts volledig in eigen handen.
Hyperlinks

In de nieuwe versie van SAP is het maken van een hyperlink versimpeld. Een hyperlink toevoegen doe je zo: je selecteert eerst het type hyperlink. Hiervoor kan je kiezen uit drie soorten:

  • Naar een ander document
  • Naar huidig document
  • Naar een URL

Vervolgens wordt direct het corresponderende scherm geopend en kan je aan de slag

Introductie van de Trellis grafiek

Nieuw in SP3 is de Trellis grafiek. Met deze grafiek is het mogelijk om een serie van subgrafieken met dezelfde schaal en assen per dimensie weer te geven. Bij subgrafieken kan je denken aan kolomgrafieken of lijngrafieken. Deze functie is perfect voor het maken van vergelijkingen!

trellis grafiek

Conclusie

SAP voegt met het nieuwe servicepack een aantal interessant opties toe. Deze opties verbeteren de gebruiksvriendelijkheid en verhogen de productiviteit van SAP BI 4.3. Zeker de Trellis grafiek vind ik een fijne toevoeging. Met deze functie heb je geen geneuzel met secties en grafieken met verschillende schaalverdelingen die op meerdere pagina’s worden weergeven. Nu heb je in één oogopslag een duidelijke grafiek met dezelfde schaalverdeling. Dit maakt vergelijken en analyseren vanuit verschillende gezichtspunten mogelijk. Kortom: SP3 biedt waardevolle verbeteringen.