Een hart onder de riem voor kwetsbare ouderen

Posted by Piet van Oosterom on 28-1-21 16:04
Find me on:

Client Ad met zijn partner

Om eenzame en kwetsbare ouderen een hart onder de riem te steken, verraste Solmate in december ruim driehonderd Bosschenaren met een doosje bonbons en een persoonlijk kaartje.    

Foto: Client Ad met zijn vrouw

Eenzaamheid is een groeiend probleem. Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de volwassen bevolking zich weleens eenzaam voelt. Bij ouderen ligt dat percentage beduidend hoger. Ruim 63 procent van de 85-plussers ervaart eenzaamheid, 15 procent van de 85-plussers voelt zich zelfs zéér eenzaam. Deze cijfers dateren van vóór corona, thuisisolatie, anderhalve meter afstand, bezoekverboden en de avondklok.

Daarom leek het ons een mooi idee om in december aandacht te besteden aan kwetsbare ouderen en ze met een klein gebaar een warm hart onder de riem te steken. Het bedrag dat we normaal gesproken zouden spenderen aan kerstgeschenken voor relaties, investeerden we in een smakelijke attentie voor de kwetsbare ouderen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Samen met Farent, een organisatie voor sociaal werk in de regio, deelden we in totaal driehonderd doosjes bonbons uit. Elk doosje was voorzien van een handgeschreven kerstkaart.

De samenwerking met Farent was een logische. Farent is sterk in sociaal werk. De organisatie is actief in de regio ’s-Hertogenbosch, De Meierij en Midden-Brabant en biedt ondersteuning bij het dagelijks leven, van buurtondersteuning tot en met individuele hulp. Met 250 medewerkers en ruim 1000 vrijwilligers biedt de organisatie toegankelijke ondersteuning op de plekken waar mensen wonen, werken en samenleven.

Samen met diverse vrijwilligers zorgden Solmate office manager Jolanda Arens en Farent adviseur Anita Putters ervoor dat de bonbons bij de juiste mensen belandden. Dat betrof bijvoorbeeld eenzame ouderen, licht dementerenden mensen met een slechte gezondheid of mensen die door een andere reden weinig buiten komen of sociale contacten hebben. “De ouderen stelden het gebaar enorm op prijs.” Het ging daarbij niet zozeer om de bonbons. “Even contact hebben, dáár gaat het om”, vertelt Anita. “Vooral de persoonlijke kerstkaarten zorgden voor ontroering. Het was een prachtige actie zo rondom de feestdagen en in coronatijd.”

 

Topics: solmate