Eerste indruk van Unit4 ERPx

Posted by Jeroen Postma on 27-10-22 14:51

b4e63a29-dd0e-4a68-95bb-bb9adae7272a-1

Hoewel ik vanuit het verleden goed thuis ben op verschillende financiële software pakketten zoals Eagle van Pink Roccade, Decade Financials van Unit4 en Key2Financiën van Centric, was ERPx nog helemaal nieuw voor mij. Sinds september 2022 werk ik als consultant bij Solmate en verdiep ik mij in het cloud pakket ERPx van Unit4. Ik deel graag mijn eerste indruk van het pakket met je.

 

Kennis maken met ERPx

Door online trainingen en instructievideo’s bij de Unit4 University word ik meegenomen in de wereld van ERPx. Mijn collega Fjona heeft mij daarnaast het ERPx gemeentemodel laten zien. Ik loop met haar mee bij de implementatie van ERPx bij een (niet gemeente) klant. Zo verzamel ik mijn eerste kennis van ERPx.

On-premise naar de cloud

ERPx is speciaal voor de cloud ontwikkeld. Je wordt als klant ontzorgd, updates worden uitgevoerd door Unit4 en alle klanten werken met dezelfde versie. De test-release wordt als eerste beschikbaar gesteld en een maand later wordt de productieomgeving bijgewerkt. De database staat tot slot niet meer in je eigen organisatie, maar wordt beheerd bij Unit4 in de cloud.


Eerste indruk van ERPx

Je kunt zelf attributen, relaties en tabbladen maken, waar je de extra informatie kan toevoegen. Dit is wat mij betreft echt een verrijking ten opzichte van concurrerende pakketten. Daarnaast kan je met verschillende regels (account, business en distributie) zelf sturing geven aan je processen. Daarmee heb ik gelijk 3 van de 4 belangrijkste cornerstones (attributen, relaties en regels) van ERPx benoemd.

De distributieregels van het workflowproces kan je koppelen aan een (organisatie)structuur of een rol. Stel je voor dat een manager van een afdeling wijzigt, dan hoef je alleen de nieuwe manager van een afdeling te wijzigen. Indien je een rol gebruikt, voeg je de nieuwe manager toe aan die rol. De workflow volgt deze wijzigingen automatisch.

De laatste cornerstone is de ingebouwde rapportage, gebaseerd op de drie eerder genoemde cornerstones. Als gebruiker kun je gebruik maken van gedeelde rapportages of eigen rapportages maken. Allemaal in ERPx zelf. Je hebt geen aparte rapportage tool zoals Cognos nodig. En dat bespaart kosten.

Tip!

Als organisatie moet je de balans vinden tussen enerzijds gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruikers en anderzijds de inspanning die het beheer en onderhoud van regels en relaties kost. Hierin kan Solmate ondersteuning bieden.

“Alles in balans brengen is goed, alles in harmonie brengen is beter.”
(Victor Hugo, franse schrijver 1802-1885)

Topics: solmate, Unit4, ERPx