ERPx wordt de next-generation ERP-oplossing van Unit4

Unit4 ERPx gaat op termijn Unit4 ERP vervangen. Dat was één van de nieuwtjes van het event Unit4 Benelux Release4U ERP op 10 juni 2021. Tijdens het event werden de ontwikkelingen van de ERP-markt in België en Nederland besproken en kregen we een close-up van Unit4 ERP met een vooruitblik naar Unit4 ERPx.

ERPx is de next-generation ERP oplossing in de cloud en zal op termijn de huidige Unit4 ERP klanten proberen te verleiden de overstap te maken naar ERPx. Ook zal het volledig in de cloud gehost worden, waar nu de meeste ERP-oplossingen de mogelijkheid bieden om on premise gehost te worden.

ERP7 wordt doorontwikkeld

Om allereerst alle huidige Unit4 ERP klanten gerust te stellen: ERP7 zal de komende jaren gewoon doorontwikkeld worden. Die geruststelling komt van Dmitri Krakovsky, Chief Product Officer bij Unit4. Ook mooi: er komt dus geen gedwongen overstap naar ERPx.

Voor een organisatie wordt het mogelijk om rechtstreeks ERPx te implementeren, of om na implementatie van ERP7 in de toekomst over te stappen op ERPx. Hierbij werd nadrukkelijk vermeld dat wanneer een organisatie ERP7 heeft draaien in de cloud, de overstap naar ERPx veel makkelijker wordt.

ERP7 op mobiel

ERP7 zal verder ontwikkeld voor de mobiele applicatie. 2022 zal grotendeels in het teken staan van community4U improvements. Gebruikers kunnen verbeteringen voorstellen die doorgevoerd gaan worden. 2023 zal deels in het teken staan van het overzetten van slimme innovaties van ERPx in ERP7, hiermee laat Unit4 nogmaals hun commitment aan ERP7 zien.

Monique van de Wetering, solution consultant bij Unit4, gaf ook een sneak peak voor ERP7.8 De functionaliteiten die tot nu toe enkel beschikbaar zijn op de desktop (dit is vooral van toepassing op onderdelen binnen logistiek) komen beschikbaar in de webversie. Denk ook aan de uitbreiding van rapportage-objecten in de webbrowser, zoals de gebeurtenishistorie. Dit vergemakkelijkt het werk voor met name systeembeheerders.

ERPx: volledig via het web

ERPx kent geen desktop omgeving meer, maar werkt volledig via een webapplicatie. ERPx laat het koppelen van meerdere documenten aan het documentarchief via het web toe. Ook zal het mogelijk worden om bestanden naar het scherm te slepen, deze worden dan automatisch opgeslagen. Aan het transactie-importeren scherm (voorheen batchinvoer) zijn gedefinieerde btw-velden toegevoegd.

Implementatie ERP7 bij NWO-I

In de plenaire sessie werd ook nog kort Jeroen Duyster, Head Finance & Control van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek – Instituten (NWO-I) geïnterviewd. Er werd gevraagd hoe NWO-I de implementatie van ERP7 heeft ervaren.

In mei dit jaar is NWO-I live gegaan met ERP7. Jeroen sprak zijn waardering uit voor het totale projectteam: consultants van Unit4, Solmate en Capgemini werkten naadloos met elkaar en met de organisatie samen om tot een succesvolle implementatie te komen. Dit werd met name gewaardeerd, omdat nagenoeg de volledige implementatie remote is gegaan via dagelijkse Zoom sessies. Persoonlijk vond ik dit een mooi compliment, aangezien ik met meerdere collega’s rechtstreeks betrokken was bij dit project.

Take-aways

Terugkijkend op dit event zijn mij een paar zaken bijgebleven:

  • Ik ben blij hoe NWO-I de implementatie van ERP7 heeft ervaren en de positieve inbreng die Solmate hieraan heeft bijgedragen.
  • Het is mooi om te horen dat ERPx goed op schema ligt en dat de desktop bij ERPx verleden tijd is.
  • Maar het belangrijkste is in mijn ogen dat Unit4 heeft uitgesproken te blijven werken aan ERP7. Dit heeft inmiddels een eigen roadmap en zal doorontwikkeld blijven worden naast ERPx.

Terugkijken

Nieuwsgierig geworden naar het event? Terug kijken kan hier.