Frans Brouwer: “Met Unit4 ERP kan je zelfs een auto op Mars laten rijden”

“Unit4 ERP is een heel groot programma. Gekscherend wordt weleens gezegd dat als je het goed inricht dat je er auto's op mars mee kunt laten rijden. Grapje natuurlijk, maar dat geeft wel mooi weer hoe flexibel het programma is en hoeveel mogelijkheden er zijn”, vertelt Frans Brouwer enthousiast.

Frans is een finance-liefhebber in hart en nieren. Hij is 13 jaar lang financieel manager geweest bij de gemeente Rotterdam, de sociale dienst en de gemeentelijke brandweer. Hij kent de processen erg goed en houdt ervan om er uitgebreid over te vertellen. Dat blijkt een erg goede match met het implementeren van de ERP-systemen bij grote organisaties. Hij kent de finance-wereld én de systemen van binnen en buiten.

Automatisering en efficiëntere processen

Op een gegeven moment wilde Frans de ambtelijke wereld uit. Na een paar omzwervingen is hij terecht gekomen bij Solmate en wordt hij tevens ingehuurd door Unit4. “Samen zorgen we ervoor dat Unit4 ERP bedrijven verder brengt door middel van automatisering en efficiëntere processen. Er zijn namelijk nog veel bedrijven die onnodig handwerk verrichten, terwijl een systeem dit allang over kan nemen.”

Als voorbeeld noemt hij het beoordelen van uitgaande facturen. “Een tijd geleden heb ik de Workflow ‘Uitgaande facturen’ bij een grote organisatie geïmplementeerd. In die organisatie worden facturen maandelijks door de projectleiders beoordeeld. Vóór de toepassing van workflow reed een medewerker iedere maand met een karretje vol facturen langs alle projectleiders voor een handtekening. Dat was een paar dagen werk. Vervolgens moesten de wijzigingen ook nog handmatig doorgevoerd worden. En dan moeten alle medewerkers ook nog aanwezig zijn! Door Workflow gaat dit nu digitaal en vrijwel automatisch. De projectleider krijgt een taak in het ERP-systeem en hoeft alleen aan te geven: akkoord of niet akkoord. Waar ter wereld hij ook zit. Je kunt je voorstellen hoeveel tijd dat scheelt. En die medewerker met het karretje? Die heeft nu tijd voor leukere taken.”

Je begrijpt het pas als je het ziet

Frans heeft in ieder implementatietraject weer een andere rol. Enerzijds vervult hij de taak van ‘projectmanager’ aan de kant van de klant of aan de kant van Unit4 en anderzijds ‘lead consultant’. Als lead consultant werkt hij in de applicatie en voert hij zelf ook taken uit voor de klant. Als projectmanager zorgt hij voor het proces, de planning en bewaakt hij de deadlines. Deze rollen zijn hard nodig bij het implementeren van Unit4 ERP.

“Er zijn namelijk zóveel mogelijkheden met deze applicatie. Dat is aan de ene kant een groot voordeel, want wat je ook bedenkt: het kan meestal met Unit4 ERP. Aan de andere kant kan het ook overweldigend zijn. Je begrijpt het pas als je het ziet. Ik ken de applicatie erg goed, en daarmee ook alle mogelijkheden. Daarnaast moeten processen net even anders ingericht worden. Deze denkstap is voor insiders die met de applicatie beginnen te werken vaak lastiger te maken, want je bent gewend het op een bepaalde manier te doen en houdt daar het liefst aan vast. Ik zorg er als consultant voor dat medewerkers buiten de gebaande paden gaan denken.”

Zo aanpasbaar als een kameleon

Unit4 ERP heeft het in zich om vrijwel ieder proces te digitaliseren. “Als een kameleon is het programma aan te passen naar de specifieke wensen van iedere organisatie. Dat is ook uniek aan dit systeem: de aanpasbaarheid. En zodra je je processen optimaal gedigitaliseerd hebt, werk je zoveel efficiënter dan voorheen. De datakwaliteit is bovendien zuiverder, waardoor ook beslissingen beter genomen kunnen worden. Ik zie vrijwel altijd dat de bedrijfsvoering van organisaties 3 stappen vooruit gaat na de implementatie van ERP.”

De diepte in met ERP

Is je interesse gewekt en wil je nog meer leren over Unit4 ERP? Eerder schreven we al over de functies Workflow, Flexi-field en Reporting. Samen met Frans gaan we binnenkort nóg meer de diepte in.

 

Meer weten over Unit4 ERP?
Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande button.

Contact