Blog: Hoe voorkom je een budgetteringsmarathon?

Posted by Carlo Rolle on 26-9-19 9:28
Find me on:

BudgetteringsmarathonGeïntegreerde financiële planning is essentieel om winstgevendheid, liquiditeit en stabiliteit te waarborgen binnen uw organisatie. Veel bedrijven maken tijdens hun jaarlijkse planningsfase een uitputtende "budgetteringsmarathon" door. Hierbij worden enorme aantallen Excel-bestanden in tal van versies heen en weer gestuurd tussen verschillende afdelingen en moet al die informatie uiteindelijk worden geconsolideerd.
Dit maakt het proces onnodig complex en langdurig en vraag je bijna om fouten. Terwijl er, ondanks deze omslachtige en arbeidsintensieve werkwijze, ook nog eens wordt verwacht dat er gedurende het jaar snel en accuraat ingespeeld wordt op (markt)veranderingen. Een geïntegreerde en IT-ondersteunde planningsoplossing maakt budgettering effectiever, efficiënter en houdt deze altijd up-to-date
.

Eén bron van waarheid

Een dergelijke planningsoplossing vereist een geïntegreerd systeem voor P&L, cashflow en balans waarin alle stamgegevens, structuren en transactiegegevens van zowel financiële systemen als overige systemen zijn geïntegreerd. Een belangrijk voordeel is dat je hiermee één bron van de waarheid hebt waardoor eenduidigheid is gegarandeerd voor zowel de data als de gebruikte berekeningen. Met een daadwerkelijk geïntegreerde oplossing zijn op elk moment de juiste en meest actuele gegevens voorhanden. Hierdoor kunnen management- en FP&A-teams volledig vertrouwen op de kwaliteit van hun gegevens en zijn ze altijd op de hoogte van de huidige financiële situatie, inkomsten en activa.

Integratie met andere systemen

Daarnaast is de integratie met andere systemen van belang voor Planning, Forecasting & Control. In de praktijk is het, u weet het wellicht uit eigen ervaring, vaak zo dat er uit aanleverende systemen zoals UBW en Unit4 Financials verschillende data die belangrijk is voor het planning- en forecastingproces wordt gehaald. Kortom, een consistente gegevensbasis voor uitgebreide winst-, financiële en balansplanning is onmisbaar om uitputtende en kostbare ‘budgetteringsmarathons’ te overwinnen. De Unit4 Prevero-oplossing ondersteunt zowel centrale als gedecentraliseerde gebruikers met een intuïtief, workflow ondersteund planningsproces. Deze geïntegreerde oplossing omvat alle aspecten van de planning, geeft u een duidelijk overzicht van uw werkelijke cijfers, biedt u voorspellingsmogelijkheden, verschaft u analysetools en biedt uitstekende mogelijkheden voor doelgroepspecifieke rapportage. Prevero voorziet in een geïntegreerde winst- en verliesrekening, balans- en kasstroomgegevens, weergave van actuele gegevens en planning op middellange en lange termijn.

10 meest gestelde vragen/uitdagingen

We hebben de 10 meest gestelde vragen/uitdagingen tijdens een budgetteringsmarathon voor u op een rij gezet.

Vragen:

  • Wat zijn de huidige resultaten?
  • Welk resultaat kunnen we verwachten in het volgende kwartaal/jaar?
  • Wat is onze huidige status in het planningsproces?
  • Wat te doen als de verkoop met 10% daalt?
  • Welke invloed heeft het als de markt in een bepaalde regio wegvalt?

Uitdagingen:

  • Niet eenduidige gegevens uit verschillende bronnen zijn lastig te consolideren en te valideren.
  • Het werken met verschillende documentversies (Werk ik nu met de juiste versie?).
  • Tijdrovende coördinatieprocessen in combinatie met korte planningscycli.
  • Centrale en decentrale gegevensverzameling en -planning.
  • Snel aanpassen aan gewijzigde omstandigheden (intern en/of extern).

Wilt u meer weten over de kenmerken en voordelen van Unit4 Prevero? Neemt u dan beslist contact met ons op. Natuurlijk verzorgen wij ook graag een demonstratie op locatie.

Contact

Topics: Coda Financials, prevero, Unit4 Financials, UBW