“Intern draagvlak cruciaal voor het succes van nieuwe implementatie”

De meeste organisaties krijgen eens in de zeven jaar een nieuw ERP of financieel systeem. Voor Solmate is het dagelijks werk. Wij implementeren deze nieuwe systemen binnen een grote verscheidenheid aan organisaties en zien daardoor waar de uitdagingen zitten in dit proces. De afgelopen jaren viel ons op dat het draagvlak voor een nieuw systeem niet altijd even groot is. Zonde, want zo bestaat de kans dat de applicatie niet optimaal wordt benut. Daarom zijn we met verandermanagement gestart, geleid door Patrick Borsboom.

Patrick: “Ik wil mensen enthousiast maken voor Unit4 Financials of ERP. Dat ze zin hebben in en meedenken bij de implementatie. En aan het eind zeggen: super vet dat ik dit heb bereikt!”

Verandermanagement bij Unit4 Financials of ERP

Verandermanagement is erop gericht om de organisatie mee te nemen in de transitie naar een nieuw systeem. Als het goed wordt uitgevoerd, sluit het nieuwe systeem beter aan bij de wensen van de organisatie en de optimale processen van het systeem. Doordat de mensen zijn meegenomen, gaan medewerkers met meer plezier met het systeem werken. Patrick: “Ik kan me voorstellen dat het onprettig is voor werknemers als er iemand langskomt die zegt: zo moet je te werk gaan. Vanaf nu gaan we het anders aanpakken. Het kan zijn dat de keuze voor een nieuw systeem al veel eerder is gemaakt en dat de werknemers daar niet (meer) actief bij betrokken zijn. Dat kan dan voor weerstand zorgen.”

Communicatie is key

Verandermanagement draait om communicatie. Deze communicatie is erop gericht om informatie vanuit het project bij de rest van de organisatie te krijgen en daarmee ook cruciale informatie van de medewerkers bij het implementatieteam te krijgen. Als dit goed loopt zijn de medewerkers van de organisatie beter op de hoogte over wat dit nieuwe systeem voor hen gaat betekenen.

Patrick: “Mensen willen meegenomen worden in veranderingen, als dit niet gebeurt gaan er hakken in het zand gezet worden. Dit kan leiden tot weerstand of in sommige gevallen zelfs sabotage. Door op voorhand te achterhalen uit welke hoek er weerstand kan komen en op welke gronden deze is gebaseerd, kan gekeken worden of deze met een iets andere inrichting weggenomen kunnen worden. Werknemers werken op deze manier met meer plezier met Unit4 Financials of ERP. Ze zullen misschien zelfs trots zijn dat zij hebben bijgedragen aan de implementatie. Ik kijk heel erg uit naar de samenwerking.”

Benieuwd wat wij kunnen betekenen op het gebied van verandermanagement?
Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande button.

 

Contact