Een persoonlijk project: Fjällräven Classic Sweden als ICT’er

 

Ik ga op reis, en wat voor één. De komende maanden vertel ik in een reeks blogs over de voorbereiding en de go live van een privé project. Ik ga namelijk meedoen met de Classic Sweden wandeltocht van Fjällräven. Een reis van 110 km door het prachtige Zweedse landschap met slechts een tent en een rugzak.

 

 

Deel 1: Een spontaan project

Waar ben ik aan begonnen? Hoe kon dit gebeuren? Waarom heb ik dit eigenlijk besloten? Hoe meer ik erover nadacht, hoe minder enthousiast ik werd. Daarnaast was iedereen in mijn omgeving erg verbaasd toen ik hen vertelde over mijn aankomende reis. Natuurlijk komt het idee wel ergens vandaan. Mijn beste vriendin heeft deze reis namelijk 5 jaar geleden gemaakt. Vol ontzag en enthousiasme heb ik haar verhaal aangehoord. Toen ze mij laatst vroeg om mee te gaan heb ik vrijwel direct ja gezegd.

Voorbereiden als ICT’er

Die spontaniteit zie je ook vaak bij ICT-projecten, iemand roept wat en voordat je het weet zit je met een groep collega’s en een paar externen om tafel voor de implementatie van een nieuw financieel pakket. Hoe leuk zo’n idee ook klinkt, er moeten altijd voorbereidingen worden getroffen. Die voorbereidingen voor mijn reis begonnen in de vorm van een kosten/baten analyse. Dit schepte veel duidelijkheid en gaf tegelijkertijd gehoor aan de verbazing van mijn collega’s en familie. Er kwamen namelijk nogal wat ‘kosten’ bij kijken.

De kosten

Om te beginnen ben ik absoluut geen fan van kamperen. De enige uitzondering is een festival met een drankje en goede muziek. Daarbij heb ik nog nooit zonder ruzie een tent opgezet. Laat staan dat ik met een campingstel inclusief gasbrander overweg kan. Verder is richtingsgevoel niet mijn sterkste kwaliteit. Zelfs met navigatie is het soms een drama. Mijn vakanties zijn tot nu altijd naar warme landen geweest, het liefst zo ver mogelijk weg van kou en regen. Bovenop dit alles is wandelen niet mijn favoriete tijdverdrijf.

Doorzetten met goede moed

Tegenover deze lijst aan nadelen staat er één reden tegenover die mijn twijfels weghalen. Het ‘Lord of the Rings’ gevoel. De ogenschijnlijk eindeloze natuur. Het is wellicht niet verstandig om grote beslissingen te maken op basis van verwachtingen, maar dat station is inmiddels gepasseerd. Daarnaast is het gezondheidsaspect een tweede goede reden op het baten lijstje. Veel wandelen, gezonde voeding en een schone buitenlucht kan het lichaam alleen maar goed doen.

Op stap naar de tocht

Zo zijn de voorbereidingen al een reis op zichzelf. Op 12 augustus 2022 zouden (letterlijke) de eerste stappen worden gezet. Met nog 3 maanden te gaan zijn waren op een punt beland dat er geen ruimte meer is voor tegenvallers. De verwachtingen over het project, de planning en het budget zijn bijgesteld naar ‘flexibel’, maar het resultaat en de einddatum stonden vast.

Dus niet, enkelbreuk en peesontsteking gooiden roet in het eten. Project voor onbepaalde tijd uitgesteld. Onbepaald is nu augustus 2024 en we gaan beginnen met een herstart. Gelukkig, ik ben weer op bekend terrein. Gegarandeerd succes!