Wat betekent het om vrouw te zijn in technologie?

 

Dat is de slogan van het congres European Women in Technology. Dit evenement is voor én door vrouwen in technologie. Het maakte me nieuwsgierig: wat is de meerwaarde van een apart congres voor vrouwen? Om antwoord op deze vraag te krijgen, reis ik af naar de RAI in Amsterdam.

Vrouwen bij Solmate

Bij Solmate is er altijd een mix van alle genders geweest. Daarom heb ik er in al die jaren nog nooit  over nagedacht. Mijn ervaringen als vrouw in de IT zijn altijd positief geweest. Twintig jaar geleden was ik nog echt een uitzondering. Dat vond ik stiekem ook wel leuk. De IT was in opkomst en iedereen met affiniteit was welkom. Dat bleken over het algemeen mannen te zijn. En ja, er werd wel eens sceptisch gekeken als ik binnenkwam. Gelukkig zie ik dat nu niet meer. Ik hoop wel dat dit door de emancipatie komt en niet doordat ik nu oud ben want dan hebben we nog een lange weg te gaan.

De verschillen tussen mannen en vrouwen in Tech

Er zijn echt wel verschillen: de gesprekken met mannen zijn gewoon anders. Toch zijn ze vergelijkbaar als je de ‘vertaling’ eenmaal kan maken. Neem bijvoorbeeld lichtmetalen velgen op auto’s. Dat onderwerp is te vergelijken met sieraden voor vrouwen. Het zijn allebei zinloze dure accessoires die we allemaal willen hebben. Welk gender we ook hebben, we lopen allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan, zoals het combineren van een gezin met het werk. 


Binnen de genders zijn de verschillen enorm, maar daar wordt niet bij stilgestaan. De meest succesvolle projecten hebben naar mijn ervaring een divers team met op iedere plek de juiste persoon. Je wil bijvoorbeeld een gestructureerd persoon voor de planning,  een creatief persoon voor het bedenken van de oplossingen en een resultaatgericht persoon voor het projectmanagement. Als je deze mensen en functies mixt, krijg je een ander resultaat. Kennis en kunde van IT staan natuurlijk voorop.

Een tech-event voor vrouwen

Maar waarom dan de noodzaak voor een apart event voor vrouwen? Waarom niet gewoon een congres voor technologie voor alle genders? Blijkbaar is het toch nodig.  Vrouwen moeten aangemoedigd worden om elkaar te kunnen vinden en te netwerken. 


Wat ik grappig vond op het event, was dat bij binnenkomst het kaartjesapparaat stuk was en er een man werd bij geroepen om het te maken. Idem bij de eerst sessie, waar de koptelefoons niet werkten. We hebben als vrouwen in tech toch nog wel een weg te gaan.