Blog: Interessant "Google Cloud OnBoard" seminar

Vorige week vond in Eindhoven het "Google Cloud OnBoard" seminar plaats. Manoah van Teeffelen, technisch consultant bij Solmate, was erbij om voor onze klanten kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen en toepassingsmogelijkheden op korte en langere termijn. Vooraf was hij tamelijk sceptisch omdat hij verwachtte dat Google weinig geheimen voor hem had. Niets was minder waar. Zelden zagen we iemand zo enthousiast terugkomen van een seminar.

Geen geheimen of toch wel?
Eerlijk gezegd had ik vooraf enige bedenkingen over het nut van deelname aan het "Google Cloud OnBoard" seminar. Onder meer mail, Youtube en Google Drive hadden geen geheimen voor me. Ondanks enige scepsis ging ik open minded ik naar deze Google dag. De dag werd geopend door Bas Rookhuizen. Hij is binnen Google verantwoordelijk voor marketing en vertelt ons dat het een lange maar uiterst interessante dag gaat worden.
Na het opdienen van een aantal leuke en grappige feitjes in zijn introductie zijn de verwachtingen bij mij en de overigen hoog gespannen. Ik zag alle aanwezigen, waarvan 99% pure IT'ers hetzelfde denken als ik: “Tot hoe laat blijf ik?”

Google Cloud Platform (GCP)
Gelukkig ging Cloud technology trainer Hernan Resnizky na de inleiding verrassend snel de diepte in door uitvoerig te vertellen wat het Google Cloud Platform precies inhoudt en waarvoor het allemaal toepasbaar is. GCP bestaat uit een reeks van fysieke elementen zoals computers en harde schijven en virtuele bronnen zoals virtuele machines (VM's) die over de hele wereld zijn opgenomen in de datacenters van Google.
De datacenters bevinden zich in regio Centraal-VS, regio West-Europa of regio Oost-Azië. Elke regio bestaat uit
een verzameling van zones die in de regio van elkaar zijn geïsoleerd.

Slimme verdeling van bronnen
Googles slimme verdeling van bronnen biedt diverse voordelen waaronder redundantie in geval van falen en een verminderde latentie (performancevermindering) door middelen dichterbij de klant te lokaliseren. Deze distributiesystematiek introduceert ook enkele regels over de wijze waarop middelen samen kunnen worden gebruikt. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze regio's en zones samenwerken. Je kunt bijvoorbeeld geen schijf in een computer in een andere regio koppelen. En dus ook geen slechte schrijf die daarmee de kwaliteit van de prestaties zou verlagen. Bij GCP kunnen alleen schijven worden aangesloten op computers in dezelfde zone.

Nieuwe app en schaalbaarheid

Stel je hebt een idee voor een nieuwe app. Als bedenker weet je zeker dat dit een game changer gaat worden.
Je verwachtingen rondom de app zijn torenhoog maar hoe zal de groei in het gebruik van deze applicatie verlopen? Met het GCP hoef je je daar niet druk over te maken. Ontwerp die app gewoon! Laat de schaalbaarheid over aan de mensen die daar echt verstand van hebben. Het maakt met GCP niet uit of er 10 of 100 miljoen concurrent?? gebruikers zijn.

Google Big Query / Unit4 Financials
Een ander praktijkvoorbeeld: stel je hebt een megagrote dataset (Big Data) en je wilt deze gemakkelijk beschikbaar (query) hebben. Wat doe je? Na mijn deelname aan het Google Cloud OnBoard" seminar zeg ik: “Gebuik Google Big Query!” Deze is ook te gebruiken in combinatie met Unit4 Financials en zal een eigen in-house oplossing ‘outperformen’.

Aantrekkelijk voor Solmate-klanten
Ik ben mijn aanvankelijke vrees voor een "glad verkoop verhaal" al snel kwijt en zie het potentieel van het Google Cloud Platform voor onze klanten duidelijk voor ogen. Misschien ben ik een tikkeltjes overenthousiast want al halverwege het seminar komen bij mij de volgende vragen op:

  • Waarom is dit er nu pas?
  • Waarom gebruiken we dit nog niet?
  • Wanneer gaan we ons certificeren?
  • Wanneer gaan we onze bestaande producten porten naar Google Cloud?
BOL.com aan het woord
Afsluitend komt Maarten Dirkse van BOL.com aan het woord die duidelijk maakt waarom het GCP voor BOL.com een ideale oplossing is. In 2017 heeft BOL.com haar datacentre gemigreerd naar het GCP en ze zijn er nog steeds dolenthousiast over. Dirkse verduidelijkt dat het belangrijk is je bezig te houden met je business en benadrukt dat het aan te raden om het wiel niet meerdere malen opnieuw te willen uitvinden.

Mijn conclusie van dit seminar: het GCP is een uniek product dat breed inzetbaar is en vele (koppelings)mogelijkheden biedt.