Deel 3: Project aanpak van project Fjällräven Classic Sweden

 

Ik ga op reis, en wat voor één. De komende maanden vertel ik in een reeks blogs over de voorbereiding en de go live van een privé project. Ik ga namelijk meedoen met de Classic Sweden wandeltocht van Fjällräven. Een reis van 110 km door het prachtige Zweedse landschap met slechts een tent en een rugzak.

Eerder schreef Dasja over de start van dit avontuur en wat de risico’s en mitigaties zijn. Je leest het tweede deel van de blogreeks hier.

Deel 3: Project aanpak

Het budget is goedgekeurd, de risico’s zijn geanalyseerd, dus het project kan opnieuw gestart worden. Maar draaien we dit project zoals Prince2 (waterval) of werken we via Agile (scrum)? 

Agile (Scrum)

Agile of scrum wordt vaak toegepast bij softwareontwikkeling. Hierbij wordt het project verdeeld in kleine taken die afzonderlijk afgerond kunnen worden. Die kleinere taken zijn goed te plannen en motiveert om resultaten te behalen. Doordat een sprint maar 2 weken duurt, is er veel flexibiliteit voor het prioriteren van de vervolgtaken. Het nadeel is dat wanneer een sprint gestart is, er dan weinig ruimte is voor aanpassingen. Scrum werkt het beste wanneer er een vast team is met mensen die elkaar kennen en er weinig onvoorziene omstandigheden, zoals verschuivingen binnen de sprint, te verwachten zijn. 

Prince2 (Waterval)

Prince2 of de Waterval-methode wordt vaak toegepast bij projecten die vragen om een gestructureerde aanpak. Bij projecten waar veel (schaarse) externe expertise moet worden ingehuurd en er vroeg gepland moet worden, is deze projectmethodiek op zijn plaats. Deze methode is ook van toepassing wanneer er in een project nog onderzoek nodig is of veel verschillende deelprojecten in elkaar gepast moeten worden. Een nadeel van Prince2 of Waterval is dat de testfase pas na de uitvoeringsfases wordt gepland. Zo worden mogelijke issues pas laat in het project ontdekt met alle gevolgen van dien.  

Afwegingen voor de geschikte aanpak

Over 16 maanden loop ik 110 km met ongeveer 15 kilo bepakking op oneffen terrein. Daarbij ga ik wildkamperen en water uit de natuur drinken. In mijn team hebben we één ervaren teamlid en één zeer onervaren teamlid. Onze startpositie is 10 km met 3 kilo bepakking op een vlak terrein. 

De teamleden kennen elkaar goed, accepteren elkaars tekortkomingen en maken enorm veel lol. Ze hebben de agile aanpak in hun leven heel ver doorgevoerd. Dit resulteert in een druk leven met veel werk en continue aanpassingen aan diverse situaties.

Op dit moment is het project nog niet in concrete taken op te delen die afzonderlijk afgerond kunnen worden. Er is nog onderzoek nodig naar materiaal en de trainingsschema’s moeten nog ontwikkeld worden. Hierbij is ondersteuning van externe experts gewenst. Daarnaast moeten de teamleden voor een langere termijn ingepland worden en spelen er veel andere projecten. 

Keuze voor een combinatie 

Onze aanpak wordt een combinatie van Prince2 en Agile. We starten met een initiatiefase, waarin we de tijdslijnen uitzetten en resources reserveren. Vervolgens komt er een vooronderzoek naar trainingsschema’s, materiaalkeuze en ervaringen van anderen, zodat we de uitvoeringsfase concreet kunnen maken. 

Bij de uitvoeringsfase passen we de Agile-methodiek toe. We delen het project in tweewekelijkse sprints op met kleine taken die afzonderlijk afgerond kunnen worden. Dit biedt de mogelijkheid om continu te toetsen en aanpassingen door te voeren. Een algehele integratietest doen we zes weken voor de startdatum van de tocht door een meerdaagse tocht met volledige bepakking te lopen. 

Daarna komt het beslismoment: Go – No Go.