Deel 2: Risicoanalyse van project Fjällräven Classic Sweden

Posted by Dasja Janssen on 20-4-23 11:14

AdobeStock_475614096

Ik ga op reis, en wat voor één. De komende maanden vertel ik in een reeks blogs over de voorbereiding en de go live van een privé project. Ik ga namelijk meedoen met de Classic Sweden wandeltocht van Fjällräven. Een reis van 110 km door het prachtige Zweedse landschap met slechts een tent en een rugzak.

Eerder schreef Dasja over hoe zij zich als ICT’er voorbereid op dit unieke avontuur door Zweden. Je leest het eerste deel van blogreeks hier.

 

 

Deel 2: Risicoanalyse

De allereerste vraag die ik mijzelf stelde bij de herstart van dit project is: waarom gaat het mij nu wel lukken? Bij ICT-projecten wordt hiervoor vaak een risicoanalyse uitgevoerd. Wat zijn de risico’s en wat zijn de mitigaties (oplossingsstrategieën) als de risico’s uitkomen? Laten we eerst maar eens een aantal risico’s analyseren.

Onvoldoende duidelijkheid op het te leveren resultaat

Dit is een makkelijke, althans dat dacht ik. Het resultaat is de tocht uitlopen. Ja…, maar ik wil ook niet geblesseerd raken, ik wil genieten (misschien iets meer van Zweden zien), een oplossing voor mijn midlifecrisis vinden en een leuke trainingstijd hebben. Dan heb ik het nog niet eens over de verwachtingen van mijn omgeving over het resultaat. Er zijn dus veel onderliggende sluimerende doelen.

Onvoldoende of niet gealloceerd budget

Doordat het voortraject is uitgelopen, is het budget eigenlijk al op. In plaats van de tocht te lopen zijn mijn vriendin en ik toen op een roadtrip door Noorwegen en Zweden gegaan. Met andere woorden, het budget is niet goed gealloceerd en dat betekent wederom een directievergadering. Nu is het budget opnieuw goedgekeurd, met aanpassingen en beloftes dat ik niet ook nog eens weekendjes wegga. Het eerste weekendje is alweer geboekt, maar dan ga ik natuurlijk wel trainen.

Beschikbaarheid van resources

Zoals bij veel bedrijven is het bij ons ook het geval: we hebben eigenlijk al te weinig resources om de dagelijkse werkzaamheden van een gezin met werk, school en veel sociale gebeurtenissen rond te krijgen. Dus om een heel project toe te voegen is een uitdaging. We hebben al naar vervanging gekeken, maar de knappe, jonge nanny kwam er bij mij niet doorheen.

Kwaliteit van resources

Je kan alles nog zo goed voorbereiden en regelen, maar wanneer je niet de juiste mensen met de juiste kwaliteiten hebt, is het lastig om het resultaat te behalen. In mijn geval heb je iemand nodig met een fit lijf, doorzettingsvermogen bij regen, wind en kou, affiniteit met wildkamperen, flexibiliteit en structuur. Aangezien we die niet konden vinden, moeten ik het zelf maar doen.

Risicobeheersing

Welke strategieën kunnen we gebruiken als een risico zich voordoet? Kies één duidelijk doel, stop alle beschikbare tijd in dit project, prioritering, creëer een vangnet en trainen, trainen, trainen.

Daarna moeten we het bij alle stuurgroep-vergaderingen op de agenda zetten of zullen we het toch maar ergens in een mapje op het netwerk verstoppen?

Topics: solmate